1111
english
Szent István Cserkészcsapat

2023. Októberi Krónika

Károly Virág; Pirkó Szonja 2024. február 2.

Szülői teaház

Október 9-én a Fekete rajjal hagyományteremtő módon, úgynevezett szülői teaházra hívtuk a rajban lévő gyerekek szüleit. Az alkalom során rajvezető társammal, Weninger Martinnal bemutattuk az idei éves tervet, beleértve a nevelési célokat és a tervezett programokat. A szülők feltehették kérdéseiket, átadhatták meglátásaikat és gondolataikat a raj és az őrsök működésével kapcsolatban. Izgalmas beszélgetések születtek és előremutató ötletek fogalmazódtak meg közösen beszélgetve, tervezve. Kellemes hangulatban telt a program és roppant hasznosnak bizonyult, így bizonyára tartunk még hasonló alkalmakat. Reméljük ezeken majd még többen leszünk.

Keresztúri Andris, Tukán örs

OCSN

A Magyar Cserkészszövetség fennállásának 110. évfordulója alkalmából október 14-én rendezte mag a szövetség az Országos Cserkésznapot Veszprémben, amin a Fekete István rajjal együtt a csapatunk csaknem nyolcvan fővel vett részt.

Lehetőségünk volt megtapasztalni a mozgalom sokszínűségét, rengeteg szakág képviseltette magát, így bepillanthattunk az általuk nyújtott különlegességekbe. Voltak korosztályokon átívelő, több száz fős tábori és tábortűzi játékok (farokharc, erdősakk, balatonnál sej haj de jó, póni) és kifejezetten korosztályoknak szóló programok is, például kerekasztal-beszélgetések kószáknak és műhelyek kiscserkészeknek. A közösen zártuk az eseményt, több százan megújítottuk a fogadalmunkat, táncoltunk élő zenére és végül egy történelmen átívelő témájú tábortűzzel fejeztük be a közös programot. De ezzel még közel sem ért véget a nap, mivel este együtt szurkoltunk a nemzeti tizenegynek, a szirti sas őrs biztosította a szurkolói terem számára a felfokozott hangulatot, óriási élmény volt a focicsapat győzelme nélkül is!

Nagyon jó volt a sok találkozás a rég nem látott ismerősökkel más csapatokból és vezetőképző táborokból. Szuper volt megtapasztalni a cserkészet erejét, hogy a cserkészing feloldja azt a távolságot az emberek között, amit az ismeretlenség okoz. Minden gátlás nélkül tudtunk együtt játszani, táncolni és énekelni az ország másik végéből érkezett fiatalokkal. Rengeteg élménnyel gazdagodtunk, várjuk a következő hasonló alkalmat!

Weninger Martin, Szirti sas örs
Szent István Cserkészcsapat

Október 14-én tartotta a Magyar Cserkészszövetség az idei Országos cserkésznapot Veszprémben, mely 2023- ban Európa Kulturális fővárosa lett. A programon közel 3000 cserkész vett részt az ország minden részéről, csapatunk 80 fővel, a Fekete és a Karinthy raj, illetve a Rénszarvas őrs tagjaival volt jelen. A közös megnyitót követően a közeli parkokban volt lehetőség különböző izgalmas programokat kipróbálni. Jelen voltak a különböző cserkész szakágak (barlangász, vadonlakó, regös stb.), a Honvédség, ahol a lövészetet lehetett elsajátítani, voltak kézműves és táncos állomások, rekeszmászás, kerekasztal beszélgetések, buborék show, számháború, nyakkendőharc, városnézés és vezetett túrák. Egy közös 1111-es pizzázás után csatlakoztunk egy Flashmobhoz a belvárosban, ahol több százan játszottunk cserkészjátékokat. A megannyi izgalmas lehetőséget, találkozást tartogató nap végén közösen megújítottuk fogadalmunkat. Az este további részében táncházban táncoltunk, részt vettünk egy nagy tábortűzön, végül pedig ki-ki koncerten ugrándozott, szurkolt a magyar focistáknak, vagy éppen új ismeretséget kötött megannyi más cserkésztestvérével. Összességében egy tartalmas hétvégét töltöttünk Veszprém gyönyörű városában, izgalmas volt ennyi cserkésszel találkozni a csapatunkon kívül, és megtapasztalni, milyen nagy, közvetlen, támogató, vidám közösségnek is vagyunk a tagjai, amiben annak ellenére, hogy az ország más-más részén élünk, ugyanúgy tudunk egymásra cserkésztestvérként tekinteni.

Tóth Johi, Panda őrs
Szent István Cserkészcsapat

KKP

Október 15-én lezajlott a Kósza Kapu Próba harmadik, utolsó alkalma, ami a kósza korosztályba lépőket érintette, a Majom, Galamb, Királykobra és Musztáng örsöket.

Ezen az alkalommal az új kószák 7 állomáson vettek részt, ahol megmutathatták, hogyan tudnak helytállni különböző helyzetekben, például hogyan tudnak váratlan szituációkban cselekedni, megszervezni egy portyát... Számot adhattak cserkésztudásukról, őrsi identitásukat mutathatták be (csatakiáltás...). Gondolkodtak arról, hogy miről is szól a cserkészet, illetve személyes beszélgetéseken is részt vettek.

Egy nagyon szerteágazó próba volt ez, de ők lelkesen vették az akadályokat és a feladatokat. Minden jelenlévő teljesítette a próbát, amire a rajvezetőjük Deutsch Stefi egy kószajelvénnyel is készült. Ezt a kertben egy több vezető jelenlétével alkotott körben vehették át. Itt csapatparancsnokunk, Keró elmesélte mit is jelképez a jelvényen található zsanér, illetve mit jelent, hogy ők innentől kezdve a csapatunk kószakorosztályát gazdagítják.

Az egész program alatt csupa mosolygó arcot lehetett látni, ami nagyon megerősítő volt. Látszott, hogy új lelkesedés és energia érkezett a csapatba.

Az estét egy jóhangulatú beszélgetős pizzázással zártuk, itt is látszott, hogy már egy jól kialakult raji közösségük van csapatunk legújabb kószáinak.

Bányász Levente, Leopárd őrs
Szent István Cserkészcsapat

Vezetői est

A vezestet Hegyi Borival szerveztük. Ezek mindig remek lehetőséget nyújtanak a vezetői kikapcsolódásra, feltöltődésre. Ilyenkor tudunk a korosztályunkkal minőségi időt tölteni, ez a csapat mindig jó társaságot és kellemes környezetet garantál. Az est a társasok köré épült fel. A programon körülbelül 20 fő vett részt, ezért a hangulat családias volt. Pár játékkal mi is készültünk és a résztvevők hozhatták otthonról a kedvenceiket, amiket szívesen játszottak volna a többiekkel, illetve sok visszatérő kedvenc is volt. Volt olyan játék, amit mindenki együtt, míg másokat több kis csoportban játszottunk. Az idő remekül, de gyorsan telt a jó társaság, sok rágcsálnivaló és kellemes háttérzene mellett, ezért a betervezett vicces kahoot tesztre nem is maradt idő, de ezt majd következő alkalommal mindenképpen pótoljuk.

Fekete Soma, Hópárduc őrs

Első Falka

Október 21-én, 10:00-kor 27 farkaskölyök szaladt be a cserkészház kapuján. A hívószó a Bölcsek, Szürketestvér, és Akela hangos farkasvonyítása volt.

Ebben a jól meghatározható időpillanatban indítottuk meg a 2023-2024-es Falkát. Nem csak megindítottuk, de minden szombaton kiderítjük, hogy Maugli milyen kalandokat él át a Bölcsek, Ódonok, Vének és a farkaskölykök társaságában. Bár nem árulunk zsákbafarkast, a gyűlések elsődleges célja a cserkészet megszerettetése a gyerekekkel, rengeteg játék, és társas, testi, lelki, érzelmi illetve szellemi fejlődés legyen mindenkinek, aki részt vesz ebben a csodában.

A farkaskölykök megismerhették Bölcseiket (öv-iket), és egy emberkölyök, Maugli, egyedül, de bátran besomfordált a gyűlésünkre, akit a gyerekek egyöntetű "igeeen"-jére befogadtunk, hiszen: "Bölcs az ember, bölcs a kölyke is".

Az első gyűlés sikeressége jó ómenként ad képet a jövőről, és hiszem, hogy ami itt történik, Isten szemében is kedves.

Akela, a ridegfarkas
Szent István Cserkészcsapat

Október 21-i grundmunka

Mint minden ősszel, idén is elkezdődtek a "grundmunka sorozatok", amelyek alatt vagy a Cserkészházunkat csinosítgatjuk, vagy a kertjében található korcsolyapályát építjük fel és szedjük le. Az ősztől tavaszig üzemelő, bárki számára elérhető budakalászi Közösjég nyáron röplabda pályaként funkcionál, így minden tavasszal és ősszel elkél a sok szorgos kéz az átalakító munkálatokban.

Október 21-én, szombaton több őrs és néhány szülő segítségével a koripálya alapjául szolgáló hungarocell hőszigetelő táblákat helyeztük le a homokos talajra.

Reggel kilenckor már gyülekeztek a lelkes munkaruhás gyerekek, majd egy jó másfél órán át meg sem állva láncban adogatták egymásnak az óriási táblákat. Akik nem fértek már be a hosszú láncba, ők elkezdték szép rendezetten lehelyezni korcsolyapálya alapját. Ezután pedig a táblák lefóliázása következett. A grundmunkán sokat segítettek a Kenguru, a Krokodil, Zerge, Rája, Gorilla, Galamb, Ex-kongó és Dingó farkaskölyök örsök. Ilyen nagy létszámmal hamar sikerült elvégezni az aznapra kiosztott feladatokat. Azért, hogy nagyobb lelkesedéssel folyhasson a munka a megfáradt cserkészek pihenésként bekaphattak egy-egy falat lekváros kalácsot is, ha jutott még nekik.;)

Czuppon Réka, Kenguru őrs
Szent István Cserkészcsapat

Bíró portya

Idén október 23-án a Bíró László raj rendhagyó módon emlékezett meg a forradalomról és annak előzményeiről. Aznapi túránk keretmeséje 1956. helyett 1948-ba röpítette vissza a kiscserkészeket. Abban az évben ugyanis a kommunista megszálló hatalom betiltotta a cserkészetet. Túránk sokféle izgalom és folyamatos gyanakvás között telt, hiszen mindenkitől tartanunk kellett, nem vállalhattuk föl cserkész voltunkat. Csatlakoztak hozzánk idegen cserkészek, akiknek a csapata föloszlott a tiltás következtében, sajnos akadt köztük akit árulásra kényszerített az ÁVH-sok fenyegetése. Végül azonban sikerült legyőznünk az ellenséges erőket egy hatalmas számháború keretei közt, úgyhogy fölvonhattuk az általunk kivágott közepű zászlónkat.

Szent István Cserkészcsapat

Október 28-ai grundmunka

Sokat haladtunk az október 28-ai grundmunkán. A Tatu és Rénszarvas őrs kitisztította a belső udvart, mivel rengeteg szemét volt a földön. A Kabóca őrs rendbe tette a benti konyhákat és kiválogatták az edényeket, tányérokat és bögréket. Ezekből a konyhai eszközökből nagyon sok összegyűlt az évek során, így elosztották a konyhák között. A szülők is részt vettek a konyhai rendezésben elmosták az edényeket stb.
A fiúk kiürítették a szobákat, így most már minden őrs használhatja a saját szobáját. A kinti raktárt is rendbe tették. Mint minden ilyen eseményen most is nagyon jó volt látni, ahogy mindenki szorgosan egy közös célért dolgozik. A végeredmény mindenkit örömmel töltött el. Mindenkit szeretettel várunk a cserkész ház avatására november 11.én csapatnapunkon.

Szent István Cserkészcsapat

Blaha ott alvós est

Az év első raji programja izgalmas élmény volt mindenki számára. Az esemény a cserkészházban zajlott, egy különleges állomásos, csapatok között versengős, árulásokkal és szövetségekkel teli játékkal indítottuk az estét. A játék végén a megszerzett pénzekkel minden csapat a vagyoni cenzus jegyében szavazhatott arról, hogy melyik filmet nézzük meg az esti filmvetítésen. A kiválasztott film nem volt más, mint a méltán híres, humorral és kalanddal teli Shrek, ami mindenki arcára fülig érő mosolyt csalt. Az éjszakai, nyilván könnyű és nyugalmas fektetés és alvás után reggel finom zabkását főztünk magunknak. Miután jóllaktunk, cserkész módjára nekiláttunk a cserkészház takarításának, ami mindenki részvételével könnyedén ment. Miután a ház csillogott, mint egy piros alma felszíne a lemenő nap fényében, elindultunk haza a program által nyújtott élményekkel és emlékekkel a szívünkben.

Tóth Kornél, Aranysakál őrs
Szent István Cserkészcsapat

Faültetés

Péntek délután pár őrs még sötétedés előtt elkezdte az általa választott fát elültetni, de sokak csak sötétedés után értek oda és kezdték el a fák beásását a gödrökbe, bár ez szerintem csak nagyobb mókává tette. A nehezítő tényező talán az időjárás lehetett, hiszen egész nap esett, így jól összeált a föld és nehézkes volt az ásás. Persze ez meg se kottyant még a legkisebbeknek se, hiszen nagyon élvezték, hogy résztvehetnek ebben a megmozdulásban, óriási buli volt az ásóval a sár belapátolása a gödörbe. Voltak örsök, ahol csak a gyerekek ástak lelkesen, de persze olyan is, ahol valahogy véletlenül végül csak őrsvezető kezébe került az ásó egy-két próbálkozás után. Az örsünkből sokan nem készültek (én sem) ruha-cipő szempontjából az ásásra, szóval nehéz volt kiválasztani, hogy ki áldozza fel a fehér cipőjét, de végül mindenki elengedte, így aztán egy jó cipőtisztítással zárult az alkalom.

Thüringer Franci, Mosómaci őrs
Szent István Cserkészcsapat