1111
english
Szent István Cserkészcsapat

2024. Áprilisi krónika

Pirkó Szonja; Károly Virág 2024. május 15.

Locsolkodás

Április 1-jén, Húsvéthétfőn a csapatunk hagyományaihoz híven idén is megrendezésre került a locsolkodás. A cserkészlányok őrseikkel, esetleg más őrsökkel együtt várták, hogy ebben az évben milyen produkciókkal lepik meg őket a fiú őrsök. Verset mondanak, énekelnek, gitároznak, esetleg viccet mondanak? Vajon vödörrel locsolnak, netán a nagymama szekrényében talált érdekes illatú kölnivel? Idén mindenre láttunk példát, nem is akármilyeneket! A délelőtt végére nem volt lány, akinek ne csurgott volna a víz a ruhájából, de a szép napsütésben hamar megszáradt mindenki. A fiúk is szép számban gyűjthettek tojásokat és jobbnál jobb házisüteményeket is kóstolhattak. A locsolkodás után, ha volt rá idő, jó beszélgetések és közös játékok is kialakultak a kertekben, ebből is látszott, hogy milyen jó lehetőség ez arra, hogy a fiú és a lányőrsök jobban megismerjék egymást. Mindenki jókedvűen, teli hassal, és persze illatosan ment haza.

Szilágyi Zsófi, Kacsa őrs
Szent István Cserkészcsapat

Puskás raji portya

A Puskás öcsi rajjal április 5-től 6-ig egy egyéjszakás portyára mentünk Esztergomba. A szállásunk egy plébánián volt. Nagyon kényelmes volt, mivel mindenki kapott saját ágyat.

Miután megérkeztünk a szállásra és leraktuk a táskáinkat, el is indultunk a városba, ahol egy város ismerkedős játékot játszottunk. A gyerekek nagyon élvezték, körbe jártuk az egész várost és teljesítettük a különböző játékos feladatokat. Szobrokat, utcákat kellett megkeresni és fotózkodni kellett emberekkel, illetve kérdezni tőlük. Szerintem a gyerekeknek leginkább az utolsó feladat tetszett a legjobban, mivel előszeretettel mentek oda idegenekhez kérdezni. Még fagyizni is megálltunk, hiszen nagyon jó idő volt.

Este miután megvacsoráztunk egy társas estet tartottunk. Sok különböző társasjátékból lehetett választani és mindenki csoportokban játszott. Nagyon jó volt látni, ahogy a gyerekek egymással játszanak és ismerkednek a rajon belül.

Második nap, egy meleg reggeli után elindultunk túrázni. Szerencsére nagyon jó idő volt, így esőkabátra nem volt szükség. A gyerekek megtanulták azt is a kiránduláson, hogy hogyan kell tüzet rakni, hiszen idén nekik kellett megcsinálni az újoncpróbát.

Összességében nagyon jól sikerült az idei téli/tavaszi túránk. Minden vezető boldogan térhetett haza, hiszen a gyerekek nagyon élvezték a kirándulást.

Máthé Zsolna, Kacs őrs
Szent István Cserkészcsapat

Újoncpróba

Az újoncpróba idén sem maradhatott el. Mint minden évben a csapatunk legidősebb kiscserkész raj tagjai mutathatták meg tudásukat. A próba az egyik legfontosabb és elengedhetetlen lépcsőfoka a nagycserkésszé válásnak. A Puskás Öcsi rajnak ugyanis ez most a célja. A próba visszajelzést ad a vezetőknek a munkájukról és megmutatja, mely területeken érdemes fejlődniük, tanulniuk a gyerekeknek. A próba nem dolgozat vagy felelés, mint az iskolában, hanem játékosan, különböző módokon, módszerekkel méri fel a gyerekek tudását. Akik, már vettek részt újoncpróbán, azok tudhatják, hogy ez egy cserkésznek nagy dolog. Sokaknak szép és maradandó emlékeket szokott adni. (Remélem az idei is ilyen volt.) A mostani próbán 30-an vettek részt és mindnyájan nagyon ügyesen teljesítettek, sikerrel vettek minden akadályt. Innen is szeretnék gratulálni a gyerekeknek és vezetőiknek! Nagyon sokat készültetek rá és meg is lett a gyümölcse, mely a táborban fog csak igazán beérni. Az időjárás miatt sajnos rendhagyó módon zajlott, de mint mindig vidáman és 1111-esen. Nagyon jó élményként emlékszem vissza erre a napra, sok emléket adott. Azt gondolom, hogy ez egy mérföldkövet jelent a gyerekek, a vezetők és az egész Puskás raj számára.

Linczenbold Eliot, Gekkó őrs


Szent István Cserkészcsapat


Zrínyi, Bíró portya

A Bíró és Zrínyi raj közösen töltötte a hétvégét Esztergomban. A megérkezés után egyből egy városnézős programban vehettek részt az őrsök. Különböző érdekes kihívásokkal és helyszínekkel találkoztak, például olyan feladatot is kaptak, hogy kérdezzék meg a helyiek kedvenc népdalát. Az egyik őrssel a játék alatt egyszer csak összefutottunk a helyi cserkészcsapat egy-két tagjával, akik egy új népdalt énekeltek a gyerekeknek. A vacsorát őrsileg fogyasztottuk el, majd az iskola udvarán és tornatermében mozogtuk le a frissen elfogyasztott kalóriákat, ami megalapozta az ezt követő minőségi alvást. Másnap reggel a közös reggeli után felkerekedtünk egy kisebb túrára a környező hegyekbe, a táv közepén elénk tárult egész Esztergom panorámája. Mire visszaértünk a szállásra, megérkezett a meglepetés pizza, amiből mindenki jól belakmározott. Az hazaindulásig még játszottunk egy órát, ennek köszönhetően békésen telt a hazamenetel, annak ellenére, hogy a vonatút egy részét kissé "kalandosan" pótlóbuszokkal kellett megtennünk.

Thüringer Katinka, Szurikáta őrs

Szent István Cserkészcsapat