1111
english
Szent István Cserkészcsapat

2024. Májusi krónika

Pirkó Szonja; Károly Virág 2024. július 14.

Csapatos képzési nap

Április 27-én csapatos képzési napot tartottunk a jövő vezetőinek. A szép időt csak a jó hangulat múlta felül és az új vezetői generáció lelkesedése. Az alkalom keretein belül rengeteg hasznos beszélgetés történt és sok-sok segítséget tudtunk adni a leendő őrs- és operatív vezetőknek. A remek nap végére teljesen bebizonyosodott, hogy a jövőre induló rajt fix egy remek brigád fogja alkotni!

Moler Ricsi, Hópárduc őrs

Hálavacsora

Idén vettem részt először én is a vezetői hálavacsorán. Friss őrsvezetőként büszkeséggel töltött el, hogy az egész éves munkánkat meghálálják a szülők. A vacsora cserkészes módon keretmesébe volt foglalva, ami a Gyilkosság az Orient Expresszen volt. A vacsora természetesen a cserkészházban volt, amit nagyon gyönyörűen kidíszítettek a szülők, elrepítve minket egy másik világba. A házba való belépéskor jegyet tudtunk váltani a kasszánál, a közös szobában pedig egy kézműves sörcsap, és felszabadult hangulat fogadott. A vacsora kezdete előtt volt egy Kahoot játék, amin az összes vezető részt vett. A történet szerint az expressz Isztambul és Párizs között jár, szóval az ételek is változatosak voltak. Mártogatósnak volt tzatziki és padlizsánkrém, és mivel Törökországból indul a vonat, az első fogás vöröslencse leves volt sült hagymával. Isteni finom volt az étel, de mivel számoltam vele, hogy sok országon megy át a vonat, nem ettem belőle sokat. A következő “megálló” Belgrád, Szerbia volt, ahol csevapcsicsát, grill sajtot és zöldségeket szolgáltak fel. Nagyon ízlettek az ételek, nekem mindig is nagy kedvenceim voltak a balkáni különlegességek. Párizsba érkezve a francia macaronból ehettünk, ami desszertként volt felszolgálva. A vacsora után volt táncház is, amit Hollósi András tartott, rengeteget nevettünk a viccein és a humorán. A vacsora összefoglalva egy hatalmas élmény és megtiszteltetés volt számomra, nagy köszönet mindenkinek, aki segített benne, remélem jövőre is egyre több vezetőnek tudnak ilyen fantasztikus programot szervezni.

Balikó Ádám, Tukán őrs
Szent István Cserkészcsapat

Fekete raj evezés

Májusban a Fekete raj vezetőivel lelkesen megszerveztünk a rajban lévő gyerekek számára egy evezős programot. Az utolsó pillanatig reménykedtünk abban, hogy kedvezni fog nekünk az időjárás, de végül a cserkészház biztonságát választottuk a program helyszínéül. És milyen jól tettük, mert amint megérkezett az utolsó résztvevő is, leszaladt az ég. Egy rögtönzött csapatjátékot találtunk ki a gyerekek számára, ami során csapatokban együtt dolgozva kellett vicces, megmérettető, illetve kreatív kihívásokat teljesíteniük. A leginkább együttműködést igénylő feladat egy videoklip forgatása volt. Az elkészült videók nézése közbeni szüntelen kacagás bebizonyította, hogy nehezített körülmények között is lehet ugyanolyan jól érezni magunkat egy jó társasággal.

Tárnok Emese, Teknősbéka őrs
Szent István Cserkészcsapat

Karitász

Május 31-én a Berdóban voltunk egy rendkívül ütőképes brigáddal (Tukán és Tigris őrs alias Tuti). Kb úgy május elején megkeresett minket a Keró, hogy durranjunk rá és mondta, hogy jöjjenek a Tigrisek is. Ennél több se kellett, mindenki rögtön támogatta a programot. Az elején csak annyit tudtunk, hogy kertrendezés egy rászoruló néninek a telkén, majd amikor odaértünk azonnal világossá vált, hogy ez egészen más, mint amire számítottunk. A telken nagyjából 20 évnyi szemét volt felgyűlve mind a kertbe, mind a házba. Amikor megérkeztünk nagyon elrettentő volt a látvány és az illatok sem voltak olyan jók, mint egy vasárnapi ebédnél. Ennek ellenére emellett gyorsan elsiklottunk és nagyon komolyan ráfeszültünk a melóra. Úgy nagyjából a ránk eső résszel 2 óra alatt végeztünk is. Csurig töltöttünk egy konténert és tucatnyi más hulladékot, amit a konténerbe nem lehet berakni. A végén nagyon hálás volt a néni és kaptunk egy kis harapnivalót és üdítőt a szervezőktől. Lőttünk még néhány képet (aki követi a csapatinstát az láthatta), majd elbúcsúztunk.

Deutsch Berti, Tukán őrs
Szent István Cserkészcsapat